Přírodní formy Stévie v nejlepší jakosti
Stévie se zpracovává na prášek, sladidlo nebo se její listy suší a drtí. Ať už Vás zaujala jakákoliv z těchto tří forem, všechny naleznete ve Vašem Botanicu. Jednotlivé formy si můžete postupně vyzkoušet nebo si rovnou vybrat tu, která Vám bude nejvíce vyhovovat. Abychom Vám usnadnili nákup, přinášíme Vám popisky a výhody jednotlivých forem!
Prášek z listů
Prášek z listů má lehce nahnědlou barvu a připravuje se podobně jako z drcených listů, jen s tím rozdílem, že stačí 1 – 2 lžičky 2x až 3x denně. Prášek se ve vodě dobře rozpustí a má intenzivní sladkou chuť. Jako sladidlo je oblíbené zejména v Japonsku.
Pro koho je forma vhodná?
Prášek z listů je nenáročný na přípravu a není zapotřebí žádného přelévání ani cezení. K odměření potřebné dávky Vám stačí obyčejná čajová lžička. Prášek můžete přesypat do malé uzavíratelné dózy a mít ho neustále při sobě.
Koupit prášek
Jak užívat prášek
1 Užívejte 1 až 2 čajové lžičky 2x až 3x denně
2 Zalijte šálkem horké vody a nechte vychladnout 5-10 minut
3 Doušek kloktejte v ústech a poté vyplivněte, takto 2x až 3x denně
Drcené listy
Drcené listy Stévie slouží k přípravě odvaru a mohou se užívat v množství 2 – 4 gramů 2x až 3x denně. Odvar připravíte následujícím způsobem: 2 – 3 čajové lžičky zalijte 250 ml horké vody a nechte louhovat 10 až 15 minut. Vychladlý výluh uchovávejte v chladničce k dalšímu využití.
Pro koho je forma vhodná?
Tuto formu si oblíbí lidé, kteří chtějí používat výluh ze Stévie ke kloktání nebo ke slazení nápojů a pokrmů. Pro kloktání použijte čerstvý, lehce zchladlý odvar a vyplivněte. Provádějte takto 2x až 3x denně.
Koupit drť
Jak užívat drcené listy
1 Užívejte 2-4 gramy drtě 2x až 3x denně
2 Zalijte šálkem horké vody a nechte vychladnout 5-10 minut
3 Doušek kloktejte v ústech a poté vyplivněte, takto 2x až 3x denně
Stévie: je to přeceňovaný zázrak?
Jak jste mohli zjistit, užití Stévie do pokrmů, nápojů nebo ke kloktání je velmi jednoduché. Jenže neměli bychom ji považovat za samospasné sladidlo. Každopádně Stévie patří mezi nejzajímavější přírodní sladidla současné doby. Kvalita tohoto sladidla závisí na tom, jakým procesem rostlina prošla.
A jak je to s jejími vedlejšími účinky? Tuto rostlinu používaly po staletí různé domorodé kmeny a posledních 30 let v malém množství Japonsko, a zatím bez nějakých větších vedlejších účinků. Jenže neexistují výzkumy, které by se zabývaly tím, zda by toto sladidlo bylo škodlivé, kdyby se užívalo ve stejném množství jako cukr v jeho různých podobách. Některé studie se zmiňují o drobných vedlejších účincích Stévie, jako jsou křeče v břiše, nevolnost nebo interakce s léky na diabetes a vysoký krevní tlak.
Pamatujte na to, že všeho moc škodí. Ale i přes to zůstává Stévie přijatelnějším sladidlem než cukr, který způsobuje při nadměrném množství řadu civilizačních nemocí a přidává se do všeho, dokonce i do slaných pochutin. Vybírejte pouze přírodně zpracovanou Stévii, kterou seženete na Botanicu. Pokud se Stévií chcete hubnout, odnaučíte se s ní sladit cukrem, ale postupně byste si měli odvykat sladit i Stévií. Umělá sladidla bez kalorií totiž mohou v konečném důsledku způsobovat přejídání, jelikož vytvářejí rezistenci na hormon leptin. A ten je důležitý k tomu, aby mozek věděl, kdy máte přestat jíst.