Cholesterol

Zpět do slovníku

Cholesterol nám pomáhá, ale umí také pěkně potrápit. Je potřeba dávat si pozor na jeho hladinu v těle. Tak, aby pracoval tak jak má, byl více užitečný a nadělal méně škod, než si přejeme. Co to cholesterol je, jaká je jeho zdravá norma v těle, které jeho formy jsou škodlivé a které ne, a jaké kolují mýty o této látce, kterou máme v těle - to vše si přednesem v tomto článku.

Co je to cholesterol?

Cholesterol řadíme do steroidních látek, které se nacházejí v našem těle. Je důležitým pomocníkem pro zpracování tuků a tvorbu buněčných membrán. Je to látka, která je tělu prospěšná a potřebná, pokud nepřesáhne kritickou hranici. Naše tělo ho totiž potřebuje také pro tvorbu hormonů a vitamínu D, který ovlivňuje až 200 různých chemických reakcí, které probíhají v našem těle!

Cholesterol nám však může také škodit. Ve chvíli, kdy přesáhne svou normu a vystoupá do vyšších hodnot, můžeme se právem obávat o své srdíčko. Kromě rizika onemocnění srdce při vysoké koncentraci cholesterolu, přináší tento stav další zdravotní rizika pro náš organismus.

Vysoký cholesterol - co je příčinou, a jak mu předcházet?

Ať už se nám to líbí, nebo ne, vysoký cholesterol je často úzce spjat s nezdravým životním stylem. Samozřejmě, tímto stavem mohou trpět také lidé, kteří aktivně sportují a dodržují zdravou stravu. Avšak častokrát se skýtá příčina zvýšeného či vysokého cholesterolu v těle v nezdravém životním stylu - nezdravá strava, nedostatek pohybu, tělesná nadváha, kouření a přílišná konzumace alkoholu. Vliv na vysokou hladinu cholesterolu má také náš věk a pohlaví. Všeobecně platí - čím jsme starší, tím větší riziko zvýšeného cholesterolu existuje. Cholesterol se začíná zvyšovat již od 12 let věku! U mužů dochází k jeho stabilizaci okolo 50 let věku, u žen se ve většině případech drží v normě až do přechodu, poté se vyrovnává hladině cholesterolu mužů. A v neposlední řadě zde působí vliv genetiky. Tedy zvýšený cholesterol může být z části dědičný a tlumí se léky. Naopak, některé léky na jiné onemocnění mohou tento nežádoucí jev vyvolávat a podporovat růst hladiny cholesterolu v těle.

Prevencí je, kromě zdravého životního stylu, pravidelné měření cholesterolu v krvi u lékaře a znát dobře svou rodinnou anamnézu. Pokud máte cholesterol dědičný, a tedy i zvýšený, je potřeba, aby jste o tom věděli a hlídali si jeho hladinu spolu s vaším lékařem. Ten vám může předepsat také pilulky, na udržení jeho hladiny v normě, jelikož u dědičného cholesterolu častokrát jen dodržování zdravého životního stylu nestačí. Onemocnění / stav, kdy máme vysoký cholesterol se nazývá hyperlipidemie, a také hyperlipoprotenie (HLP), a je potřeba mu věnovat dostatečnou pozornost.

Nízký cholesterol - co je příčinou a jak mu předcházet?

Ačkoliv by se po předchozích řádcích mohlo zdát, že mít nízkou hladinu cholesterolu v krvi je správně, není tomu tak. Také nízký cholesterol nám může škodit, jelikož jak již bylo řečeno úvodem, tato steroidní látka je nám potřeba pro zpracování tuku a tvorbu buněčných membrán, hormonů a vitamínu D. Nízký cholesterol může opět zapříčinit dědičná anamnéza, také užívání různých léků a onemocnění, kdy máme zvýšenou funkci štítné žlázy. Konkrétně zvýšení funkce štítné žlázy pak projevuje další vedlejší příznaky, jakými je hubnutí, průjmy či zrychlený tep. Nízký cholesterol je tzv. tichý zabiják, který neprojevuje ihned. Časem pak může docházet k duševním poruchám a psychickým výkyvům, až ke ztrátě paměti ve stáří. Narušuje také imunitní systém a stejně jako vysoký cholesterol ohrožuje zdraví srdce. Kromě toho, trpíte-li tímto stavem déle, je zde riziko psychických poruch, onemocnění jater či mrtvičky. Základem, jak být zdravým, je vždy prevence. Předcházet nízkému, ale i vysokému cholesterolu, můžete zdravou stravou. Nahraďte rychlé cukry za komplexní. Tedy odmítejte bílé pečivo a sáhněte po tom celozrnném, nebo si místo bílého cukru slaďte kávu/ čaj cukrem třtinovým. Velmi prospěšné jsou pak luštěniny a Omega 3 mastné kyseliny (například olivový olej). Měli byste také jíst hodně ořechů, pít zelený čaj a zařadit do svého jídelníčku ovoce zeleninu. Skvělým pomocníkem jsou také Chia semínka, kokosový olej, červené víno (přiměřená konzumace) a hlavně pohyb.

Který druh cholesterolu nám škodí a který prospívá?

Rozlišujeme několik druhů cholesterolu. Často jsou označovány jako „hodný a zlý“. Jeden nám tedy prospívá, druhý nikoli. Je potřeba znát, jaký je mezi nimi rozdíl a jakou roli hrají v našem těle – tedy jaká je jejich funkce, popřípadě dysfunkce. Začněme tím lepším.

„Hodný“ HDL cholesterol

Tělu prospěšný je cholesterol, který označujeme HDL. Ten má funkci ochrannou, jelikož odvádí právě ten zlý přebytečný cholesterol zpět do jater, kde je tento nadbytek metabolizován a dále zpracován. Chrání nás tedy před jeho usazováním, což by vedlo k ucpávání tepen a cév. Tento hodný HDL cholesterol je často nazýván také přenašečem, jelikož převádí zvýšený cholesterol v krvi do jater a tím chrání naše cévy a čistí krev.

„Zlý“ LDL cholesterol

Naproti tomu zlý cholesterol, označován LDL, dělá v těle paseku a má přesně opačnou funkci, od HDL cholesterolu. Tedy nečistí naše cévy a tepny, nýbrž je zanáší. Tento nadbytečný cholesterol se usazuje ve stěnách cév a tvoří zde tzv. sklerotické pláty. Proto je tento proces nazýván lékaři ateroskleróza. Cévy kvůli těmto zaneseným plátům ztrácejí na pružnosti a průchodnosti, dochází k nedokrvování a těmi nejhoršími následky jsou srdeční infarkty a mozkové mrtvice, což může způsobit až smrt.

Mýty o cholesterolu, aneb věděli jste, že …

Prvním mýtem je tvrzení, že se musíme zbavit veškerého cholesterolu v těle. Jak již bylo řečeno, cholesterol je i prospěšný a čistí vaše cévy, vytváří vitamín D, je potřebný pro tvorbu buněčných membrán – především myelinového obalu, který chrání cévy, a podílí se na tvorbě hormonů – kortizol, testosteron, progesteron a další. Proto zbavit se veškerého cholesterolu je stejná hloupost, jako nemít absolutně žádný tuk v těle – ten je také do určité míry prospěšný a tělu potřebný.

Druhým největším mýtem je příběh o cholesterolu a vejci. Vejce totiž překypují cholesterolem a obsahují v jedné porci 2-3 průměrné doporučené denní dávky pro příjem cholesterolu. Lidé se vejcím tedy vyhýbají, zejména ti, kteří trpí vysokým cholesterolem. To je ale velká chyba. Vejce sice obsahují hodně cholesterolu, ale tzv. dietního. To v praxi znamená, že pokud tělo přijímá takový cholesterol, nepotřebuje již samo tolik tvořit další. V přiměřeném množství, jako u všeho i zde platí pořekadlo „zlatá střední cesta“, jsou tedy vajíčka prospěšná a pár vajec týdně nikomu neuškodí. Dokonce ani těm, co mají cholesterol vysoký.

A posledním velkým omylem je dojem, že se to týká jen vás a vašich dětí ne. Toto je velmi nebezpečná mýlka, a pokud se jedná o dědičný zvýšený cholesterol, je potřeba nechat testovat i své děti a hlídat jeho hladinu v těle. I dítě totiž může onemocnět arterosklerózou a mít tak dokonce infarkt či mrtvici! Buďte obezřetní na rodinné anamnézy.

Správné produkty na správnou hladinu cholesterolu

Prevence je základ. Pokud se tedy chcete chránit, skvělým výrobkem pro správnou funkci zdravého cholesterolu je extrakt z houby Maitake, s 50% polysacharidů. Tyto kapsle podporují tvorbu vitamínu B a D, který tvoří taktéž „zdravý cholesterol“. Dále podporují imunitu a obranyschopnost těla a jsou skvělou prevencí vůči civilizačním chorobám, ke kterým náleží právě také infarkt a mozková mrtvice.

Další tělu blahodárnou houbou, a tedy i přípravkem, je extrakt z houby Shiitake, s 50% polysacharidů. Tyto kapsličky, při dávce 1- 2 tobolky denně, působí protinádorově a dokážou snížit vysoký cholesterol v krvi. Mimo jiné má tato houba další skvělé účinky, jako je zlepšení pleti a ústup akné, podpora imunity a obranyschopnosti organismu, podpora trávení – obzvláště při špatném a nezdravém stravování, a je prevencí proti civilizačním chorobám a únavovému syndromu (podporuje tělo i mysl).

A pokud milujete čaje, potěší vás zázrak a miláček dnešní doby – Matcha tea, zelený čaj v prášku. Matcha tea se běžně užívá jako podpora při hubnutí, jelikož dokáže až několikanásobně zvýšit vaše spalování. Což také znamená, že se tuky a cholesterol tak snadno neukládají a cholesterol tak nemůže tvořit své sklerotické pláty v cévách, o kterých jsme se zmínili v článku výše. Matcha tea tedy dokáže čistit tělo od špatného cholesterolu (LDL) stejně tak, jako to dělá cholesterol dobrý (HDL). Navíc je skvělý na energii, ačkoliv neobsahuje kofein. Je to tedy zdravější forma kávy. Oproti kávě však uvolňuje svou energii postupně a rovnoměrně, klidně až po dobu šesti hodin. Zatímco káva a kofein působí přibližně jen hodinu a je to zátěž pro tělo, srdce, organismus – taková náhlá energie.

Krevní obraz
Zpět do slovníku