Klikva je známá jako kanadská nebo americká brusinka, která se suší či zpracovává do šťáv a džemů. Obsahuje vysoký podíl vitaminu C, který sloužil v dobách námořníků jako prevence proti kurdějím.
Užívání a dávkování
Prášek z plodů si zachovává značné množství tělu prospěšných látek. Připravte si z prášku lahodný nápoj: jednu lžičku prášku rozmíchejte ve vodě a vypijte. Tento nápoj můžete užívat třikrát denně, popřípadě můžete prášek přidat do ovocných koktejlů. Často ale mohou z prášku vzniknout hrudky. Tomu předejdete tím způsobem, že do sklenice s práškem přidáte 2x více vody než prášku a rozmícháte na pastu. Tu následně rozředíte tekutinou.
Obecné informace
Klikva velkoplodá plodí 9 až 14 mm velké bobule, které jsou podobné Brusince. Narazili byste na ni ve střední a východní Kanadě a na severovýchodě a v severních částech Spojených států. Postupem času zdomácněla i v Evropě: ve Skandinávských zemích, v severním Polsku a ve Skotsku. Pokud je Vám tato rostlina neznámá, představte si ji jako plazivý keř s bílými a růžovými
květy a růžovými či červenými bobulemi. Ty jsou charakteristické svou
nezaměnitelnou nakyslou chutí. Klikva se pěstuje ve vodou zaplavených plochách.
První hektarové plantáže s Klikvou byly založeny na počátku 19. století v USA. Účinky Klikvy znali již lidoví léčitelé v minulých dobách a na různé zdravotní neduhy, například na rány, doporučovali drcené bobule. Klikva působí podobně jako Brusinka. Bobule jsou unikátním zdrojem antioxidantů a patří bezesporu mezi nejzdravější ovoce. Při nadměrné konzumaci se ale může objevit u citlivých jedinců průjem a podráždění žaludku.
Jiné názvy produktu
Bylinku můžete znát i pod cizojazyčnými nebo chybnými názvy. Vaccinium macrocapon, Americká brusinka, Kanadská brusinka