V čínské provincii Yunnan, která je známá pro pěstování mnoha čajů a bylin, je oblast zvaná Simao. Tato oblast je položena v nadmořské výšce 2000m a je to právě ta oblast, kde se pěstuje čaj Ai Lao High Mountain Red. Jedná se o černý čaj velmi upřímné a jisté chuti s jedinečnou barvou nálevu.
Nálev a chuť
Ať už jsem zkusili jakýkoli čaj, žádný z nich nevoní a nechutná tak jako Ai Lao. Díky pěstitelské oblasti má tmavší nálev zlatavé barvy, který jakoby přecházel do červené. I chuť tohoto čaje je velmi specifická. Má výrazný medový dozvuk, kterému předchází příjemně sladká, plně ovocná chuť.
Příprava
Vše záleží na dobré přípravě. Na 100 - 150 mililitrů vody bychom měli použít cca 3g čaje. Tomuto množství odpovídá jedna vrchovatá polévková lžíce. Před zalitím bychom měli vypláchnout konvici vroucí vodou a čaj do ni vložit. Tím se uvolní medové aroma. Následně můžeme čaj zalít vodou o teplotě 90 stupňů. Doba louhování je u prvního nálevu mezi 2 - 4 minutami. U dalších nálevů se postupně zkracuje. Nutno podotknout, že doba louhování je věcí osobních preferencí. Pokud by měl čaj hořkou či svíravě trpkou chuť, je nutné dobu louhování zkrátit. Celkem můžeme z jedné dávky čaje připravit až 5 nálevů.
- Sklizeň
- First Flush
- Provincie
- Yunnan
Jiné názvy produktu
Bylinku můžete znát i pod cizojazyčnými nebo chybnými názvy. Camelia sinensis