Ašvaganda - Drcený kořen
Ašvaganda - Drcený kořen
Ašvaganda - Drcený kořen
Ašvaganda - Drcený kořen

Ašvaganda
Drcený kořen

Withania somnifera, Withanie opojná, Vitánie snodárná, Ashwagandha, withania somnifera
Produkt z Indie

Ašvaganda je indická rostlina známá pro své účinky. Ty potvrzuje i její používání v tak zvané ajurvédském léčitelství. Celý popis
Objednejte do 15:00 a doručíme ve čtvrtek 27.9.
Přihlašte se a získejte lepší cenu
Našim věrným zákazníkům dáváme lepší ceny.
Přihlásit se
Ašvaganda, indická rostlina známá snad po celém světě. Můžeme jí také vídat pod jejím latinským jménem Withania somniferum, nebo českým Vitánie ašvaganda. Z botanického hlediska se jedná o středně vysoký keř dorůstající výšky až dvou metrů. Má dřevnaté větvě poseté řapíkatými listy o délce 3-10 centimetrů a šířce 2-7 centimetrů. Větve působí šedou barvou, za což mohou jemné chloupky. V období květenství bychom poznali Ašvagandu bezpečně. Její větve totiž zdobí krásné pětičetné květy žlutozelené barvy. Po odkvětu zůstane po květech pouze plod. Tím je menší lesklá kulička žluté barvy ukrytá ve stálém kalichu. Ano, dobře ji známe. Jistě jsme ji někdy registrovali na nápojích, nebo v jídle jako ozdobu. Velmi zdravou ozdobu, nutno podotknout. Je to právě díky jejím účinkům na náš organismus - Ašvaganda se rychle rozšířila po celém světě. Původem je jí však stále Indie, kde se stala součástí tak zvané Ajurvédy. Jedná se o tradiční indické léčitelství sahající až do védského období - cca 5000 let zpět. Její účinky jsou velmi podobné Ženšenu. Spadá do kategorie stimulantů, ale i afrodiziak. Na rozdíl od Ženšenu však nemá tolik vedlejších účinků, proto je vhodnější pro vyšší procento lidí. Do Evropy se Ašvaganda dostává během 16. století spolu s obchodníky a cestovateli z Asie.
Určitě nás napadlo, jestli si můžeme tento přínosný keř vypěstovat na naší zahrádce. Můžeme - nejvhodnější doba pro výsadbu je květen. Během něj už nehrozí nízké noční teploty. Semínka jen položíme na půdu a jemně je zatlačíme. Pro lepší podmínky bychom je měli překrýt fólií. Půda musí být neustále vlhká a dobře hnojená. Na konci srpna bychom měli přesunou rostlinku do tepla domova, jelikož špatně snáší zimu - velmi rychle by uhynula. Pojďme si povědět něco k samotnému složení a účinkům.
Účinné složky v Ašvagandě
Ašvaganda obsahuje především mnoho alkaloidů, mezi které patří i withanolidy (pojmenované po Ašvagandě samotné). Dále bychom narazili na ostatní tropanové alkaloidy, laktony, glykosidy, aminokyseliny, vitamíny, antioxidanty, ale i minerály. Jak je vidět, obsažených látek je opravdu mnoho. Co vše způsobují?
Jak Vitánie účinkuje?
Jak jsme již zmínili, účinky jsou velmi podobné Ženšenu. Ašvaganda tak působí nejen na naše tělo, ale i na naši duši. Může účinkovat na libido, paměť, také na imunitní systém. Za to jsou zodpovědné především aminokyseliny, antioxidanty a vitamín C. Stimuluje se tak i vytváření kolagenu a dochází ke stabilizaci našeho metabolismu. Člověk je tak méně náchylný na únavu. To jsou samozřejmě jen některé z mnoha účinků.
Dávkování Ašvagandy
Abychom mohli co nejlépe využít účinky Ašvagandy, musíme ji umět správně úžívat. S tím je spojena i denní dávka. U drti z kořene za ni považujeme 3-5 gramů, což je 3-5 našich odměrek 1g.
Jak připravit drť
Drcený kořen bychom měli umět správně připravit. Můžeme z něj vytvořit odvar. Stačí dávku povařit ve vodě, nebo v mléce po dobu 5-7 minut. Odvar užívejme 2x denně.
Možné kombinace
I u Ašvagandy narazíme na kombinace s ostatními rostlinkami. Vzhledem k účinkům se hodí Maca peruánská a Ženšen pravý. V obou případech dochází k zesílení účinků. Pokud bychom chtěli účinky situovat jen na metabolismus, můžeme nakombinovat s Guaranou.
Vedeljší účinky užívání Ašvagandy
Užívání této rostliny je považováno za bezpečné. Jediné skupiny, u kterých je nutna konzultace s lékařem jsou těhotné, kojící ženy, děti do 6 let a osoby s nízkým krevním tlakem.
Withania Somnifera, Autor: JMK Obrázek užit pod licencí CC BY-SA 3.0
 
Hýčkejte svou obranyschopnost a buďte ve skvělé kondici!
04.května 2018
Imunita neboli obranyschopnost organismu je složitý systém, který přímo ovlivňuje Vaše zdraví. Jako Váš ochránce zamete s většinou cizorodých látek a bojuje proti nádorovým onemocněním. Posilněte svou imunitu bylinkami a zdravým životním stylem! Zobrazit více
Nemůžete spát? Víme, jak na zdravý spánek!
16.března 2018
Spánek je neodmyslitelnou součástí našich životů. Dostatečný spánek nám dodá spoustu energie a pozitivní nálady. Pokud Vás ale trápí neustálá únava a nemůžete večer usnout, přečtěte si, jakou dodržovat spánkovou hygienu a jaké bylinky působí na nespavost! Zobrazit více
Jak skladovat bylinky
12.února 2018
Bylinky používáme k dochucování jídel, léčbě různých zdravotních neduhů a posílení těla a ducha. Víte ale, jak bylinky správně skladovat, aby neztratily své aroma, prvotřídní jakost a léčivé vlastnosti? Zobrazit více
Postupy sušení potravinových doplňků
12.února 2018
Potravinové doplňky dodávají organismu živiny, které nepřijme v dostatečné míře z běžné stravy. Příznivě ovlivňují naše zdraví a mohou působit jako prevence před onemocněním nebo podpořit stávající léčbu. Přemýšleli jste ale nad tím, jak se takové potravinové doplňky vyrábí? Používají se k tomu různé metody sušení, jež jsou šetrné k účinným látkám. Prozradíme vám, na jakém principu fungují jednotlivé postupy. Zobrazit více
Je želatinovaná Maca opravdu takový zázrak?
31.ledna 2018
Rostlina Maca byla významnou složkou stravy peruánských indiánů. Dodávala jim energii, podporovala jejich libido a zásobovala jejich tělo potřebnými živinami. Tyto účinky se z Macy v průběhu času nevytratily. Nyní se trhu objevila želatinovaná Maca – co to je a jak se zpracovává? Zobrazit více
Zatočte s bolestí přírodní cestou – bylinkami!
24.ledna 2018
Bolest nás dokáže ochromit a vyřadit z běžného provozu. Nenechte se jí ovládnout a vyzbrojte se bylinkami, které potlačí bolest a navrátí Vám ztracenou rovnováhu. Vyměňte chemické léky za bylinky s minimem nežádoucích účinků a zatočte s migrénou a různými bolestmi těla. Zobrazit více
Od jezera po prášek - jak vše probíhá?
12.prosince 2017
Sladkovodní řasa Spirulina je stále oblíbenějším potravinovým doplňkem. Napadlo Vás ale někdy, jaké fáze předcházejí tomu, než se dostane ke koncovému uživateli? Nahlédněte s námi do výrobního tajemství Spiruliny a objevte její přínos pro své zdraví! Zobrazit více
Od baby kořenářky k moderním analytickým metodám
01.prosince 2017
Moderní doba je zvídavá a analytická. Nestačí jen zkušenosti našich babiček a moderních bylinkářů. Chceme vše vědět přesně. Zkoumáme, z čeho se byliny skládají, kolik a jakých látek obsahují a které z nich a v jakém množství jsou nám vlastně prospěné. Zobrazit více
Vyzkoušejte Stévii jako zdravou náhražku cukru!
08.listopadu 2017
Ochutnali jste někdy Stévii? Pokud ne, je načase to napravit a vpustit toto přírodní sladidlo do své kuchyně! Stévie v mnohém předčí cukr a je vhodná také pro diabetiky. Tato sladká bylina je skvělým kompromisem, když se nechcete vzdát sladkého, ale odmítáte sladit cukrem! Zobrazit více