Ašvaganda - Extrakt z plodů 10:1 v kapslích
Ašvaganda - Extrakt z plodů 10:1 v kapslích
Ašvaganda - Extrakt z plodů 10:1 v kapslích
Ašvaganda - Extrakt z plodů 10:1 v kapslích

Ašvaganda
Extrakt z plodů 10:1 v kapslích

Withania somnifera, Withanie opojná, Ashwagandha, Indický ženšen
Produkt z Indie

Ašvaganda, také latinsky známá jako Withania somniferum, je indická rostlinka hojně užívaná pro své léčivé účinky Celý popis
Přihlašte se a získejte lepší cenu
Našim věrným zákazníkům dáváme lepší ceny.
Přihlásit se
V Indii roste jedna velmi zvláštní rostlinka. Latinsky se nazývá Withania somniferum, ale známe ji spíše jako Ašvagandu. Tento název je úzce spjat s jejími vlastnosti. Totiž slovo Ašvaganda, je spíše spojenina slov Ašva - kůň a Ganda - síla. Kdybychom chtěli rostlinku hledat v českých učebnicích, našli bychom ji jako Vitánii ašvagandu, avšak stále platí, že prosté Ašvaganda, je nejčastější. Jak vlastně rostlinka vypadá?
Z botanického hlediska se jedná o keř z čeledi lilkovitých. Dorůstá se do výšky až dvou metrů, ale obvykle bývá nižší. Jeho dřevnaté větve jsou obalené jemnými chloupky, díky čemuž mají našedivělou barvu. Na větvích bychom nalezli zelené lístky dlouhé 3 až 10 centimetrů a široké 2 - 7 centimetrů. Ašvaganda jako taková není moc výrazná. Možná v období květenství, kdy je pokryta pětičetnými kvítky žlutozelené barvy. Z květu se stanou oranžové, lesklé plody ukryté ve vytrvalém kalichu.
Pokud bychom chtěli rostlinku pěstovat u nás, je to možné. Ideální doba pro zasazení je konec května, kdy už nehrozí nízké teploty. Venku vydrží až do srpna, kdy bychom ji měli uklidit do tepla domova. Mráz ji totiž velmi rychle zahubí. Semínka jsou drobná, stačí je položit na zem a zatlačit do zeminy. Měli bychom je navíc překrýt fólií, aby měly co nejideálnější podmínky pro růst.
Jistě nás napadá, co je vlastně na Ašvagandě tak zajímavého? Jedná se o klasickou nenáročnou rostlinu vyhledávající spíše vlhké podloží a vyšší stabilní teploty. Mělo by nám napovědět už to, že se užívá v tak zvané ajurvédské medicíně, která je stará více jak 5000 let. Původem pochází z Indie a sahá až do védského období. Ašvaganda má totiž účinky podobné Ženšenu. Jedná se také o stimulant a afrodiziakum s jedním malým plusem. Na rozdíl od Ženšenu je k našemu tělu mnohem šetrnější. Pokud nám tedy Ženšen nevyhovuje, můžeme jej nahradit právě Ašvagandou.
Díky působení člověka se rozšířila po celém světě. Do Evropy se dostává v 16. století spolu s kupci a cestovateli z Asie. Pojďme si nyní povědět, jaké látky má a jak vlastně účinkuje.
Složení Withanie
Pokud bychom rostlinku podrobili testům, odhalí se spousta alkaloidů v čele s withanolidy. Jedná se o látky unikátně obsažené v Ašvagandě. Spolu s ostatními laktony, alkaloidy, glykosidy, aminokyselinami, minerály a vitamíny, tvoří perfektní základ pro naše zdraví. Jak tedy vše působí?
Withanie a její účinky
Účinky na naše tělo nelze popsat v pár větách. Můžeme si však zmínit alespoň něco, co nás navede na správnou cestu. Ašvaganda působí jak na naše tělo tak i na naši duši. Díky obsahu vitamínu C a antioxidantů, skvěle stimuluje náš imunitní systém, napomáhá tvorbě kolagenu a také stabilizuje energetický metabolismus. Dokáže působit na naši psychiku, libido, ale i paměť a nervový systém. To vše je spojeno s denní dávkou.
Jak dávkovat Withanii...
Denní dávka je v tomto ohledu určena naprosto přesně a to jednou kapslí. Díky tomu se nemusíme zajímat o žádné váhy ani odměrky. Zkrátka kapsli spolkneme.
Užívání Ašvagandy
U kapsle nám naprosto stačí sklenka vody. Kapsli dobře zapijme, aby se v žaludku patřičně rozpustila.
Možné kombinace
Ašvagandu můžeme podobně jako ostatní rostlinky kombinovat. Jako vhodná kombinace přichází v úvahu například Maca peruánská, nebo Ženšen pravý. V obou případech se jedná o adaptogeny. Dochází tedy k navýšení celkového účinku. Pro urychlení funkce metabolismu můžeme nakombinovat s Guaranou.
Nežádoucí účinky spojené s Ašvagandou
Podobně jako u ostatních bychom si i zde měli říci a nežádoucích účincích. Ty však žádně nejsou, pokud budeme dodržovat denní dávky. U těhotných, kojících žen, dětí do 6 let a osob s nízkým krevním tlakem bychom však měli zvážit konzultaci s lékařem.
Withania Somnifera, Autor: JMK Obrázek užit pod licencí CC BY-SA 3.0
 
Hýčkejte svou obranyschopnost a buďte ve skvělé kondici!
04.května 2018
Imunita neboli obranyschopnost organismu je složitý systém, který přímo ovlivňuje Vaše zdraví. Jako Váš ochránce zamete s většinou cizorodých látek a bojuje proti nádorovým onemocněním. Posilněte svou imunitu bylinkami a zdravým životním stylem! Zobrazit více
Nemůžete spát? Víme, jak na zdravý spánek!
16.března 2018
Spánek je neodmyslitelnou součástí našich životů. Dostatečný spánek nám dodá spoustu energie a pozitivní nálady. Pokud Vás ale trápí neustálá únava a nemůžete večer usnout, přečtěte si, jakou dodržovat spánkovou hygienu a jaké bylinky působí na nespavost! Zobrazit více
Životnost extraktů
12.února 2018
Životnost extraktů je různá a prodloužíte ji vhodným skladováním. Sušené bylinky skladujte ve vzduchotěsných nádobách na tmavém místě, semena uchovávejte metodou chlazením a bylinky a semínka určená pro dlouhodobé skladování chraňte metodou zmražením. Zobrazit více
Jak skladovat bylinky
12.února 2018
Bylinky používáme k dochucování jídel, léčbě různých zdravotních neduhů a posílení těla a ducha. Víte ale, jak bylinky správně skladovat, aby neztratily své aroma, prvotřídní jakost a léčivé vlastnosti? Zobrazit více
Postupy sušení potravinových doplňků
12.února 2018
Potravinové doplňky dodávají organismu živiny, které nepřijme v dostatečné míře z běžné stravy. Příznivě ovlivňují naše zdraví a mohou působit jako prevence před onemocněním nebo podpořit stávající léčbu. Přemýšleli jste ale nad tím, jak se takové potravinové doplňky vyrábí? Používají se k tomu různé metody sušení, jež jsou šetrné k účinným látkám. Prozradíme vám, na jakém principu fungují jednotlivé postupy. Zobrazit více
Je želatinovaná Maca opravdu takový zázrak?
31.ledna 2018
Rostlina Maca byla významnou složkou stravy peruánských indiánů. Dodávala jim energii, podporovala jejich libido a zásobovala jejich tělo potřebnými živinami. Tyto účinky se z Macy v průběhu času nevytratily. Nyní se trhu objevila želatinovaná Maca – co to je a jak se zpracovává? Zobrazit více
Zatočte s bolestí přírodní cestou – bylinkami!
24.ledna 2018
Bolest nás dokáže ochromit a vyřadit z běžného provozu. Nenechte se jí ovládnout a vyzbrojte se bylinkami, které potlačí bolest a navrátí Vám ztracenou rovnováhu. Vyměňte chemické léky za bylinky s minimem nežádoucích účinků a zatočte s migrénou a různými bolestmi těla. Zobrazit více
Od jezera po prášek - jak vše probíhá?
12.prosince 2017
Sladkovodní řasa Spirulina je stále oblíbenějším potravinovým doplňkem. Napadlo Vás ale někdy, jaké fáze předcházejí tomu, než se dostane ke koncovému uživateli? Nahlédněte s námi do výrobního tajemství Spiruliny a objevte její přínos pro své zdraví! Zobrazit více
Od baby kořenářky k moderním analytickým metodám
01.prosince 2017
Moderní doba je zvídavá a analytická. Nestačí jen zkušenosti našich babiček a moderních bylinkářů. Chceme vše vědět přesně. Zkoumáme, z čeho se byliny skládají, kolik a jakých látek obsahují a které z nich a v jakém množství jsou nám vlastně prospěné. Zobrazit více
Vyzkoušejte Stévii jako zdravou náhražku cukru!
08.listopadu 2017
Ochutnali jste někdy Stévii? Pokud ne, je načase to napravit a vpustit toto přírodní sladidlo do své kuchyně! Stévie v mnohém předčí cukr a je vhodná také pro diabetiky. Tato sladká bylina je skvělým kompromisem, když se nechcete vzdát sladkého, ale odmítáte sladit cukrem! Zobrazit více