Maca peruánská - Prášek z kořene
BIO
Maca peruánská - Prášek z kořene
Maca peruánská - Prášek z kořene
Maca peruánská - Prášek z kořene

Maca peruánská
Prášek z kořene

Lepidium meyenii, Řeřicha peruánská, peruánský ženšen, Lepidium meyenii, maca-maca
Produkt z Peru

Kořeny Macy jsou to jediné spolu s lamím masem, co dávalo obyvatelům vysokohorských oblastí potřebné látky k přežití. Celý popis
Doručíme ve čtvrtek 27.9.
Přihlašte se a získejte lepší cenu
Našim věrným zákazníkům dáváme lepší ceny.
Přihlásit se
Dar Virakoči - tak se přezdívá Maca peruánská. Podle legendy ji daroval bůh Virakoči, který tak chtěl zjednodušit už tak těžký život indiánů v peruánských Andách. Maca se tak stala jednou ze složek jejich stravy, spolu s Quinoou a masem z lam. Maca jim dodávala energii, vitalitu, potřebné živiny a především i něco navíc, čím si chtěl Virakoči udržet silné rodové linie v těchto oblastech. Maca totiž působí i na libido. Ženy v těchto oblastech ji jedí k udržení dlouhé plodnosti a vitality. Možná nám přijde, že na Mace není nic zajímavého...tak čtěme dál.

 

Peruánské Andy, nehostinné místo s horami sahajícími až k nebesům. Co by zde mohlo růst? Nic moc, až na Macu. Ta se běžně pěstuje na horních plošinách ve výšce kolem 3000-4500 metrů nad mořem. Je tak nejvýše pěstovanou rostlinou na světě. Dokonce i překlad slova Ma-Ca v originálním znění znamená v překladu - z výšin pocházející dobrá strava, která posiluje. Bohužel, podobně jako u podobných názvů z jazyka indiánů, nelze přeložit jednoslovně. Jak jsme si již zmiňovali, Maca peruánská, také Lepidium meyenii, nebo Řeřicha peruánská, sloužila jako potrava. Poskytovala energii, ochranu organismu před náhlými výkyvy počasí, nedostatkem kyslíku vlivem velké nadmořské výšky a tak dále. Bojovníci ji dokonce pojídali během válečných výprav, aby si tak udržovali svou vitalitu a vůli k boji. Mezi ně patřili především moudří Inkové, kteří si Macu velmi oblíbili. Po jejich utlačování ze strany konquistadorů, se Mace přezdívalo sexuální droga indiánů. Byli to právě oni, kteří Macu přivezli do Evropy a tak si ji můžeme dopřát i my. Měli bychom však vědět, jak taková Maca vypadá.

 

Vzhledem k podmínkám, které tyto oblasti mají - prudké změny počasí, zima, a další, se Maca přesídlila pod zem. Nad ni vyrůstá pouze pár listů, které jsou uskupeny v růžici. Listy jsou poléhavé a až 15 centimetrů dlouhé. Kvete a plodí jednou do roka, bílo-krémovými květy. Výsledkem je plod s lehkým a nevelkým semenem uvnitř. Nás nejvíce zajímá kořen Maca. Je velký cca 2-8 centimetrů v průměru a připomíná řepu. Celkem existuje několik botanických druhů Maci. Liší se především barvou kořene. Může být bílý, žlutý, hnědý, ale i fialový. Kořen se buď jí, dělá se z něj odvar, nebo se suší a mele na prášek. každá z možností je účinná a poznamenaná stovkami let užívání. Pojďme si konečně povědět něco o složení a ostatních věcech.

 

Složení Lepidium meyenii
Jak už bylo řečeno, nejvíce účinných látek je právě v kořeni. Za podstatné můžeme považovat především vitamíny A, B1, B2, B6, C a E. Dále také stopové prvky a minerály - fosfor, měď, draslík, vápník, železo, zinek a další. Jedny z nejpodstatnějších látek jsou však aminokyseliny, přesněji se jedná o tak zvané esenciální aminokyseliny. Naše tělo si dokáže mnoho látek vyrobit samo, nikoli však tyto aminokyseliny. Proto se spoléhá, že je budeme přijímat v potravě. Další důležité látky jsou například přírodní steroly, saponiny, mastné kyseliny a jiné. Jaký to má vše účinek?

 

Účinky a Maca peruánská
Vlivem komplexního zastoupení látek, můžeme i účinky považovat za komplexní. Existuje pro to však lepší výraz - adaptogen. Jedná se o látku, která dokáže účinkovat jak na naši psychickou stránku, tak i na tu fyzickou. Je dobře známo, že Maca dodává ztracenou energii a vitalitu. Dokáže stimulovat náš imunitní systém, posilovat obranyschopnost a vlivem antioxidantů i bojovat s volnými radikály. Zároveň přírodní saponiny účinkují na hormonální skladbu, což ocení mnoho s nás. V poslední době je Maca zkoumána kvůli různým účinkům, které se nám snad brzy odhalí.

 

Vedlejší účinky Lepidia
Dodržování stanovené denní dávky není spojováno s žádnými vedlejšími účinky. Jediné skupiny, které by měly užívání konzultovat s lékařem, jsou těhotné a kojící ženy.

 

Jak lepidium dávkovat?
Maca prášek z kořene má jasnou denní dávku, která je určena hodnotou 2-4 gramů 2x denně. Jako u ostatních výrobků je však lepší začít nejdříve s nižšími dávkami, které se postupem času navýší.

 

Správné užívání Maci
Prášek lze bez problémů rozmíchat ve vodě a vypít. Ideální množství je 200 mililitrů. Můžeme ho však i přidat do pokrmů typu jogurt, smoothie a další.

 

Maca a vesmír
Důležitost a účinky Macy lze vydedukovat i z faktu, že slouží jako doplněk stravy kosmonautů na vesmírné stanici ISS. Doplňuje jim energii a dodává živiny, které potřebují. Za přítomnost Maci ve vesmíru jsou zodpovědní dva lidé - kosmonaut a vědec Karlos Noriega a specialistka na Macu Glorie Chacón. Karlos seznámil Glorii s vedením Nasa. Ta je přesvědčila o její vhodnosti pro lety do vesmíru.
 
Jak si poradit s chronickou únavou?
17.května 2018
Máte pocit, že jste neustále unavení? Jste už unavení Vaší věčnou únavou? Únavu známe všichni při infekčních chorobách, při teplotě nebo delším večírku. Pokud je však únava dlouhodobá, je možná na čase se zamyslet a alespoň si přečíst nějaký článek. Botanic zná odpovědi na Vaše trápení! Zobrazit více
Hýčkejte svou obranyschopnost a buďte ve skvělé kondici!
04.května 2018
Imunita neboli obranyschopnost organismu je složitý systém, který přímo ovlivňuje Vaše zdraví. Jako Váš ochránce zamete s většinou cizorodých látek a bojuje proti nádorovým onemocněním. Posilněte svou imunitu bylinkami a zdravým životním stylem! Zobrazit více
Nemůžete spát? Víme, jak na zdravý spánek!
16.března 2018
Spánek je neodmyslitelnou součástí našich životů. Dostatečný spánek nám dodá spoustu energie a pozitivní nálady. Pokud Vás ale trápí neustálá únava a nemůžete večer usnout, přečtěte si, jakou dodržovat spánkovou hygienu a jaké bylinky působí na nespavost! Zobrazit více
Jak skladovat bylinky
12.února 2018
Bylinky používáme k dochucování jídel, léčbě různých zdravotních neduhů a posílení těla a ducha. Víte ale, jak bylinky správně skladovat, aby neztratily své aroma, prvotřídní jakost a léčivé vlastnosti? Zobrazit více
Postupy sušení potravinových doplňků
12.února 2018
Potravinové doplňky dodávají organismu živiny, které nepřijme v dostatečné míře z běžné stravy. Příznivě ovlivňují naše zdraví a mohou působit jako prevence před onemocněním nebo podpořit stávající léčbu. Přemýšleli jste ale nad tím, jak se takové potravinové doplňky vyrábí? Používají se k tomu různé metody sušení, jež jsou šetrné k účinným látkám. Prozradíme vám, na jakém principu fungují jednotlivé postupy. Zobrazit více
Je želatinovaná Maca opravdu takový zázrak?
31.ledna 2018
Rostlina Maca byla významnou složkou stravy peruánských indiánů. Dodávala jim energii, podporovala jejich libido a zásobovala jejich tělo potřebnými živinami. Tyto účinky se z Macy v průběhu času nevytratily. Nyní se trhu objevila želatinovaná Maca – co to je a jak se zpracovává? Zobrazit více
Zatočte s bolestí přírodní cestou – bylinkami!
24.ledna 2018
Bolest nás dokáže ochromit a vyřadit z běžného provozu. Nenechte se jí ovládnout a vyzbrojte se bylinkami, které potlačí bolest a navrátí Vám ztracenou rovnováhu. Vyměňte chemické léky za bylinky s minimem nežádoucích účinků a zatočte s migrénou a různými bolestmi těla. Zobrazit více
Od jezera po prášek - jak vše probíhá?
12.prosince 2017
Sladkovodní řasa Spirulina je stále oblíbenějším potravinovým doplňkem. Napadlo Vás ale někdy, jaké fáze předcházejí tomu, než se dostane ke koncovému uživateli? Nahlédněte s námi do výrobního tajemství Spiruliny a objevte její přínos pro své zdraví! Zobrazit více
Od baby kořenářky k moderním analytickým metodám
01.prosince 2017
Moderní doba je zvídavá a analytická. Nestačí jen zkušenosti našich babiček a moderních bylinkářů. Chceme vše vědět přesně. Zkoumáme, z čeho se byliny skládají, kolik a jakých látek obsahují a které z nich a v jakém množství jsou nám vlastně prospěné. Zobrazit více
Připravte se na ochlazení
24.října 2017
Imunitu v chladném období posílíte extraktem z Acai a Acerolou, která obsahuje přírodní vitamin C. Zobrazit více